Ribe in ribolov v Sloveniji

Slovenija je vodnata dežela. Pestrost njene pokrajinske podobe bogatijo številne vode, vodni izviri, slapovi, soteske, visokogorska in ravninska, naravna in umetna jezera. Kar 45 rečnih tokov je daljših od 25 km in reka ni enaka reki, celo podobne si niso. V osnovi se tekoče vode v Sloveniji delijo na jadransko in donavsko (črnomorsko) porečje. Glavna reka prvega je Soča s pritoki, drugega pa Sava s pritoki. Ihtiofauni obeh porečij se razlikujeta in imata tudi svoje značilne predstavnike. Kot posebnost jadranskega porečja je potrebno omeniti soško postrv (Salmo marmoratus, Cuvier 1817) ) in soškega lipana (Thymalus thimalus, Linnaeus, 1758) posebnost rek donavskega porečja pa je sulec (Hucho hucho), sorodnik lososa in tajmena, potočna postrv (Salmo trutta fario)  in lipan (Thymalus thymalus).

Skupno imamo v Sloveniji več kot 9.000 ha vodnih površin.

Ribolov v Sloveniji pomeni uživanje ob nebrzdani moči alpskih rek in se zlitje s čarobno skrivnostnim svetom, kjer se sanjave reke rojevajo in izginjajo v kraško podzemlje. N aribilov k nam se z navdušenjem znova in znova vračajo ribiči od vsepovsod. Poseben čar ima ribolov na slovenskih jezerih, kjer lahko vselej pričakujete prijem velikega soma, ščuke, krapa … Zlasti lov krapov postaja vse bolj popularen, ulovi krapov, težkih tudi 20 in več kilogramov niso redki. Beličarji se bodo naužili ribolova v številnih rekah pri lovu podusti platnice, klena, mrene …

Slovenija je majhna, a slikovita dežela, ki poleg ribolovnega turizma ponuja številne druge možnosti, zato je primeren cilj oddiha za vso družino. In ne nazadnje smo Slovenci prijazen in gostoljuben narod, ki se ponaša z izvrstnimi vini in pestro kulinarično ponudbo.

Ribiška zveza Slovenije, Tržaška cesta 134, 1000 Ljubljana
© Vse pravice pridržane 2011 | produkcija: sinusiks