Feb 7, 2017

Propblematika kormorani - ribe: odgovor RZS na neresnične navedbe DOPPS

Ljubljana, 6. februar 2017

SPOROČILO ZA JAVNOST

Slovenski ribiči smo bili neprijetno presenečeni in zgroženi nad današnjo neresnično in zavajajočo izjavo nam sorodne civilne organizacije. Iz izjave izhaja popolno nepoznavanje ribiškega načrtovanja in upravljanja rib, ki že dolgo ni več v domeni ribičev, temveč države. Tisto kar pa je dejansko potrebno priznati našim spoštovanim ribiškim predhodnikom pa je, da so uspeli, kljub nespametnim človeškim posegom v vodotoke, vsaj v obdobju pred obilnim plenjenjem kormorana, ohraniti stalež domorodnih ribjih vrst na zavidljivem nivoju. Kormoran je dokazljivo plenilska vrsta, ki ni več številčno ogrožena in ki povzroča, ne samo v naši državi, temveč tudi širše, resno in nepopravljivo škodo.

Prav zaradi tega zahtevamo od države, da sprejme dolgoročne ukrepe za omilitev navedene škode. Do uveljavitve dolgoročne rešitve ribiči tudi nismo več pripravljeni plačevati koncesijskih in drugih dajatev za ribiško upravljanje praznih voda.

dr. Miroslav Žaberl
                                predsednik RZS