Nov 18, 2022

Stanje postopka glede petletne odločbe o plašenju kormoranov

Spoštovana vodstva RD in ZRD,

v zadnjem času smo na RZS prejeli vaša številna upravičena vprašanja o stanju postopka pridobivanja petletnega dovoljenja za plašenje kormoranov z odstrelom določenega števila osebkov.

Sporočamo vam, da smo na RZS že januarja letos vložili zahtevo po uvedbi tega postopka po uradni dolžnosti, zavedajoč se njegove kompleksnosti in dolgotrajnosti, in v želji, da se do septembra meseca postopek zaključi z določbo ministrstva za okolje in prostor. Iz nam neznanih razlogov se je postopek zavlekel čez vse mere. Četudi smo v vmesnem času, različne sogovornike opozarjali na posledice nepravočasno izdane odločbe, večkrat pisno in ustno urgirali na MOP in pristojnega ministra na sestanku opozorili na nerazumljivo dolgotrajnost postopka, je bila žal ustna obravnava postopka izvedena šele 25.10. 2022, torej v času, ko so jate kormoranov že skoraj dva meseca nemoteno plenile ribe po vaših vodah.

Po sedanjih informacijah z MOP naj bi bil postopek v zaključni fazi in bi odločba morala biti objavljena v predvidenem roku 14 dni. Takoj ko bo odločba izdana, bomo vse RD in ZRD o tem obvestili po vseh medijskih kanalih naše zveze.

Lep pozdrav in dober prijem.

Ribiška zveza Slovenije