Aug 1, 2022

Izjava RD Koper in RZS o posegih v reko Rižano

RIBIŠKA DRUŽINA KOPER

Cesta na Rižano 30

6276 Pobegi

 

RIBIŠKA ZVEZA SLOVENIJE

Tržaška cesta 134

1000 Ljubljana

 

 

Javna izjava RD Koper in RZS o posegih v reko Rižano

 

Soča, Pšata, Gradaščica, Mali Graben, Ljubljanica, Savinja in še kaj bi se našlo. Vsi primeri brez epiloga. Naravne nesreče pač. Tudi reka Rižana je v preteklosti prestala kanalizacijo struge zaradi izgradnje železniške proge do Luke Koper, nato pa še črpanje vode za potrebe Rižanskega vodovoda in oskrbe prebivalstva Istre s pitno vodo. Od takrat dalje na reki Rižani velja režim puščanja biološkega tako, kot vsa živa bitja v, na in ob Rižani, vključno z ljudmi. Ribiči RD Koper si minimuma v strugo reke in sicer 110 litrov na sekundo.  S spremenjenimi razmerami na reki smo se ribiči sprijaznili.  S takimi razmerami smo se sprijaznili prizadevajo, da bi te razmere izboljšali, v dobro vseh. Ukvarjajo se z repopulacijo rižanske postrvi, čeprav so razmere težke in na robu. Nesreče, take kot pogin v Rižani zaradi izlitja goriva v devetdesetih letih, se zgodijo, narava si opomore. Pričakovali smo katastrofo zaradi izlitja kerozina na železniški progi pred nekaj leti. S takimi nesrečami ribiči nekako znamo živeti.

Nikoli pa si nismo mislili, da bo prišlo do resne namere, da se reko presuši. Zmanjšanje biološkega minimuma na 60 litrov vode na sekundo ali črpanje vseh razpoložljivih količin vode, torej pretok dolvodno 0 litrov vode na sekundo, to na Rižani pomeni eno in isto. Totalen pogin rib in ostalih vodnih organizmov in velika  trajna sprememba narave v dolini reke Rižane. Konec koncev, in tudi tega se premalo zavedamo, gre za poslabšanje življenja vseh ljudi v dolini Rižane. Vse do morja. Da dejstva, da gre za uničenje področja zavarovanega z Naturo 2000 niti ne omenjamo.

Rižanski vodovod je državi že pred leti predlagal zmanjšanje biološkega minimuma pretoka vode na 60 litrov vode na sekundo. Na osnovi kakšnih strokovnih argumentov ne vemo, veliko pa to pove o prizadevanju  Rižanskega vodovoda in  njegovih ustanoviteljic, po iskanju  dodatnega vodnega vira za potrebe vodooskrbe Istre. Odgovor države na predloge Rižanskega vodovoda je bil jasen, biološki minimum ostaja isti. Tudi odgovor ribičev je jasen. Država naj po tridesetih letih brezplodnega dogovarjanja poišče dodaten vodni vir.

Zadeve so letos drugačne. Rižanski vodovod si je, brez pravne podlage, z izgovorom na sušo in naravno nesrečo, ki je ni razglasil, privoščil poseg v biološki minimum. Več dni  zaporedoma naj bi, na podlagi lastnih izjav, samovoljno puščal v strugo reke Rižane zgolj 30 do 35 litrov vode na sekundo. Posledice so jasne. Reka in vse z njo povezano počasi umira. Spremenili so jo v zelenkasto smrdečo brozgo. Ljudje nejeverno gledajo v to, kar je ostalo od reke.

Ribiči in ostali naravovarstveniki, se s tem ne bomo sprijaznili. Z vsemi možnimi sredstvi bomo nasprotovali takšni nameri, saj se zavedamo, da po tej uničujoči eskapadi, poti nazaj ni več. Izgubili bomo ne samo ribe, temveč tudi reko.

 

  

         Borja Bertok                                                   dr. Miroslav Žaberl

predsednik RD Koper                                             predsednik RZS

Ribiška zveza Slovenije, Tržaška cesta 134, 1000 Ljubljana
© Vse pravice pridržane 2011 | produkcija: sinusiks