Jul 15, 2021

Koriščenje turističnih bonov za nakup ribolovnih dovolilnic

Spoštovana vodstva RD in ZRD,

po novo sprejetem Zakonu o interventnih ukrepih za pomoč gospodarstvu in turizmu pri omilitvi posledic epidemije covid-19 (ZIUPGT), objavljenem v Uradnem listu https://www.uradni-list.si/glasilo-uradni-list-rs/vsebina/2021-01-2454/zakon-o-interventnih-ukrepih-za-pomoc-gospodarstvu-in-turizmu-pri-omilitvi-posledic-epidemije-covid-19-ziupgt je v njegovem 43. členu omogočeno koriščenje bonov po seznamu dejavnosti (SKD), na prvem mestu navedena dejavnost sladkovodno ribištvo 03.120. To pomeni, da bodo sedaj lahko turisti uporabljali bone za nakup ribolovnih dovolilnic, kar so nam potrdili iz MKGP.  Izpostavljamo, da mora biti za vsako RD v AJPES navedeno sladkovodno ribištvo 03.120 kot glavna dejavnost, če hoče RD sprejemati bone kot plačilna sredstva za ribolovne dovolilnice. Nenazadnje na vas - vodstvih samih RD - stoji odločitev o sprejemanju novih bonov (BON 21). Stari boni iz lanskega leta so označeni kot turistični boni (TB) in so namenjeni zgolj namestitvam v turističnih objektih.

Za RD, ki ste se odločile za sprejemanje bonov, je bistven podatek, da morate imeti (računovodja RD ali računovodski servis) odprto aplikacijo e-Davki. S pomočjo te aplikacije lahko izvajate postopek vnosa podatkov o bonih TB in BON21. Če tega še nimate, vam je v pomoč povezava na video Finančnega urada RS Kreiranje uporabniškega računa in unovčevanje TB in BON21 - 14.7.2021 - YouTube. Prav tako je objavljen video FURS o novih bonih, namenjen za ponudnike storitev turizma in športa, kamor sodite RD. BONI – izobraževanje za ponudnike -14.7.2021 - YouTube. Vse najpomembnejše informacije za ponudnike storitev se nahajajo na povezavi Turistični boni | FINANČNA UPRAVA REPUBLIKE SLOVENIJE (gov.si). Za vprašanja vam je na voljo klicne številke FURS 08 200 1005 ali naslov e-pošte boni.info@gov.si

Na RZS smo veseli, da so naši napori za umestitev ribiškega turizma v nov interventni zakon uspeli. Upamo, da bo koriščenje bonov pomenilo možnost prepotrebnega zagona te panoge, ki je močno prizadeta zaradi vseh omejitev povezanih s pandemijo.

Lep pozdrav.

dr. Miroslav ŽABERL,