Apr 15, 2022

Znani rezultati jubilejnega, 35. odprtega prvenstva za najboljšo umetno muho

Vezalska komisija pri RZS je zaključila ocenjevanje prispelih izdelkov na 35.odprto prvenstvo Slovenije za najboljšo umetno muho 2022 in prispelih izdelkov s strani slovenskih vezalcev v konkurenci 24. državnega prvenstva, ki poleg mednarodne uvrstitve prinaša tudi naslov državnega prvaka.

Letos je na natečaju sodelovalo 31 vezalcev, ki so poslali skupno kar 63 vzorcev muh. Veseli nas, da so bilo poslani vzorci kar iz 12 držav in sicer : Avstrije, Italije, Hrvaške, Srbije ,Islandije, Španije, Poljske, Nemčije, Švice, Združenih Držav Amerike, Rusije in seveda Slovenije.

Komisija v sestavi Luka Hojnik, predsednik in člani Luka Lukman, Matej Delak, Saša Erlih in Vladimir Mikec, je opravila svoje delo in izbrala najboljše.

Skupna razvrstitev in kategorija realističnih posnetkov

V skupni razvrstitvi Odprtega prvenstva in v kategoriji realističnih posnetkov je absolutni zmagovalec Odprtega prvenstva in zmagovalec v kategoriji realizma: Marijo Kozina, Hrvaška, ime muhe: “BUDE" Stonefly Metamorphosis. Drugo uvrščeni v skupnem seštevku točk je bil prav tako izdelek v isti kategoriji, z imenom Boyeria Irene (Dragon Fly), španskega vezalca Joaqina Lopez Qintasa, na tretjem mestu v skupnem seštevku, prav tako med realističnimi posnetki, pa izdelek Crayfish fly Dumitra Gabriela Grebenisana z Islandije.

Žal v tej kategoriji, kjer vezalci pokažejo največ svoje spretnosti, saj se z izdelki še najbolj približajo naravnim organizmom, ki jih poskušamo posnemati, pa naj bodo to žuželke, raki ali kaj drugega, slovenskih predstavnikov letos ni bilo. Prav v tej kategoriji so v preteklih letih naši najboljši vezalci pokazali izredno dovršenost in posegli po najvišjih mestih tudi v izredno močni mednarodni konkurenci. Upamo, da naslednje leto tako ponovno prejmemo tudi izdelke domačih vezalcev, ki bodo posegli visoko v tej kategoriji.

Suhe muhe

V kategoriji suhih muh se je na prvo mesto uvrstil izdelek Marija Kozine, Hrvaška, z imenom MK May fly 22, drugo mesto v isti kategoriji je zasedel Manuel Chapa Martin iz Španije, z izdelkom Emerger, tretje pa Bretislav Kašpar s Češke, z izdelkom Late sumer hopper.

V isti kategoriji je v kategoriji državnega prvenstva postal državni prvak Miha Sternad, s posnetkom Mayfly. Drugo mesto je z izdelkom M`RGER osvojil Jure Gombač, tretje pa Saša Mehmedika z Imaginary Wings.

Ličinke in mokre muhe

V kategoriji ličink in mokrih muh, je v odprtem prvenstvu osvojil prvo mesto Manuel Chapa Martin iz Španije, za izdelek z imenom Mayfly Nymph. Drugo mesto je osvojil Marijo Kozina s Hrvaške, z izdelkom MK Mayfly nymph 22 Burrowing in tretje Simon Urbas iz Slovenije, z izdelkom Heptagenia Deluxe, s čimer je postal tudi državni prvak v tej kategoriji.

Drugo mesto v kategoriji državnega prvenstva je osvojil Miha Sternad za izdelek z imenom Cheumatopsyche pupa, tretje mesto pa Kristjan Petelin, z izdelkom Rumena zakopanka.

Potezanke

V kategoriji potezank je v odprti konkurenci letos zmagal Goran Ikrašev iz Srbije, s potezanko Zelena lisica (Green Fox). Drugo mesto je osvojil Jure Gombač z izdelkom z imenom ART (Articulated Rainbow Trout), s čimer je osvojil tudi naslov državnega prvaka, tretje mesto pa je prav tako pripadlo Sloveniji, osvojil pa ga je Jure Bratkovič s potezanko Gamechanger, s čimer je osvojil tudi drugo mesto v državnem prvenstvu v tej kategoriji.

Tretje mesto v državnem prvenstvu je osvojil Simon Urbas, s potezanko Ghost fly (duhec).

Veseli dejstvo, da tudi slovenski vezalci iz leta v leto dokazujejo čedalje večjo tehnično dovršenost v kategoriji potezank, v kateri v preteklih letih niso dominirali. No, letos sta se tako med prve tri v odprti konkurenci z odličnima izdelkoma prebila kar dva slovenska vezalca.

Vse vezalce bomo o rezultatih obvestili z uradnim dopisom ter vabilom k udeležbi na zaključku s podelitvijo nagrad, ki ga bomo letos, po dveh letih premora zaradi zdravstvene situacije v državi, ponovno izvedli. Ta bo 11. junija pri naših prijateljih v RD Ajdovščina, z možnostjo muharjenja na čudoviti reki Vipavi.

Sklepno

Naj sklenem z zahvalo vsem sodelujočim vezalcem, ki so poslali svoje vzorce na natečaj in vsem prijateljem, ki so z objavami, tako v pisnih medijih kot na spletu omogočili številnim novim vezalcem po svetu, da so izvedeli za naš natečaj in se ga tudi udeležili. Res je preboj na najboljša mesta vsako leto težji, vendar je ob tem dosežku njegova vrednost toliko večja.

Zato vas že sedaj vabimo, da se udeležite natečaja tudi naslednje leto, rok za oddajo izdelkov je 31. januar 2023. Želimo vam veliko uspehov pri vezanju, ter seveda močne sukance!

Zmagovalec v kategoriji suhih muh in absolutni zmagovaleg natečaja: Marijo Kozina, Hrvaška, ime muhe: MK May Fly 22

Zmagovalec v kategoriji ličink, Manuel Chapa Martin, Španija, ime muhe: Mayfly Nymph

Zmagovalec v kategoriji potezank, Goran Ikrašev, Srbija, ime muhe: Zelena lisica-Green Fox

Zmagovalec v kategoriji realizma: Marijo Kozina, Hrvaška, ime muhe: “BUDE" Stonefly Metamorphosis