Sep 3, 2021

Film o Soči, soški postrvi in ribičih: "Smaragdni raj"

Novi film o Soči in z njem tesno povezanem športnem ribolovu "Smaragdni raj", je izpoved avtorja, ribiča in filmskega ustvarjalca Laurensa Bubendorferja. Film je poklon lepotam reke in ribjemu življu, posebej soški/marmorni postrvi. Posebej nas veseli, da je avtor filma prepoznal pomen dolgoletnega dela in vztrajnosti ribičev RD Tolmin in kolegov Zavoda za ribištvo Slovenije pri varstvu ribjega življa. Z gotovostjo lahko rečemo, da brez njihovega dela pri varovanju marmorne postrvi, v filmu predstavljeni dogodki ne bi bili možni.

Kratek promocijskli video si lahko ogledate na povezavi tukaj

Več opisa o samem flimu pa si lahko preberete z uradne premiere filma

Premiera filma Smaragdni raj

Čeprav se na trenutke zdi, da je rdeča nit filma osebna pripoved avstrijskega ljubitelja narave, ribica in filmskega ustvarjalca Laurensa Bubendorferja, ki je nov dom pred leti našel na Volarjih, je dokumentarec pravzaprav poklon lepotam Soče, dolini Soče in Triglavskemu narodnemu parku. Obenem pripoved skozi oči ribica ozavešča o pomembnosti trajnostnega ohranjanja narave in življenja v vodi, kjer je na prvem mestu edinstvena soška postrv.

 

Dokumentarni film je z majhno skupino ustvarjalcev Beautiful Escape Media nastajal kar sest let in pol. Za snemanje so uporabili trenutno najboljšo možno tehnologijo, pri kateri izstopajo inovativni v en kader združeni posnetki vseh letnih časov. »S svojim dokumentarnim filmom v najboljši kakovosti želim doseči cim večje število ljudi in se enkrat opozoriti na to, kako pomembno je zaščititi ne samo vodne vire, temveč vsa vodna območja.

Sodobna tehnologija in štirje letni časi, združeni v en kader, gledalcu pričarajo občutek, kako je biti v neposredni bližini reke, obdan z gorami v vseh letnih časih naenkrat, »pravi avtor.

 

V napovedniku povesteda vam je narava soške doline spremenila življenje. Kako?

Dotaknila se mi je srca. Vedno, ko sem prišel/ sem, sem se počutil kot druga oseba. Zaljubil sem se v vsaka podrobnost in v vse divje življenje. Zdaj vem, kakšno je moje poslanstvo v življenju in kam spadam.

 

 

Prav snemanje omenjenih kadrov je bilo daleč najbolj zamudno. Laurens pravi, da so morali poskusiti večkrat, saj da jim vremenske razmere niso bile vedno naklonjene bodisi zaradi pomanjkanja snega v dolini ali zaradi obilnega deževja ravno v času, ko je listje jeseni spreminjalo barvo. »Združevanje letnih časov v en kader je bil nas tehnično največji izziv. Izdelali smo posebno stojalo, da smo ga lahko namestili na točno določeno lokacijo, ko so bile razmere prave,« je pojasnil.

Laurens dodaja, da po premieri sledijo gostovanja v različnih evropskih državah, kjer bo film predvajal na posebnih prireditvah: »Želim da bi vsak ribič muhar vedel za nas film, zato bo velik izziv tudi njegova promocija na družbenih omrežjih. Prej nisem vedel, da je muharski trg v Evropi tako velik. Poleg severno-ameriškega trga je zelo velik tudi britanski trg.«

Dokumentarec je stal približno 150.000 evrov, del denarja je Beautiful Escape Media prejela tudi iz Evropskega sklada za pomorstvo in ribištvo.

Laurens Bubendorfer [34} se je radii in odrasel na Tirolskem. Po izobrazbi je finančni svetovalec. Muharjenje ga je prevzelo pri 12 letih, ko je v ribiški reviji prebral članek o soški dolini, kmalu je začel snemati amaterske videoposnetke ribolova. Oktobra 2016 je izpolnil svoje sanje in se preselil v dolino Sate ter naslednje leto ustanovil svoje filmsko podjetje.

Objavil: Strokovna služba RZS

Ribiška zveza Slovenije, Tržaška cesta 134, 1000 Ljubljana
© Vse pravice pridržane 2011 | produkcija: sinusiks