Jun 30, 2019

Ali čaka Rižano ekološka katastrofa?

Slovenski ribiči od sporočila o izlitju več tisoč litrov strupenega goriva kerozina v blizu izvira reke Rižane z zaskrbljenostjo spremljamo napovedi, da bi  ob močnejših padavinah izliti kerozin skozi prepustna kraška tla našel pot do rižanskega izvira. Razumljiva je skrb za ta izvir, ki z vodo oskrbuje slovensko Istro, a je Rižana tudi pomemben habitat za domorodne vrste rib kot je npr. rižanska oblika potočne postrvi »rižanka«. Mladice te vrste postrvi ribiči RD Koper že več desetletij gojijo v svoji valilnici in jih vsako leto vlagajo v Rižano ter na ta način vzdržujejo ustrezno naravno populacijo teh postrvi.  Poleg rižanske potočne postrvi so tu tudi druga avtohtone ribje vrste, katerim pa vsem preti nevarnost pomora, če kerozin pride v reko.

Ribiči RD Koper so se odločili ,da bodo  preventivo izlovili del rib iz Rižane kot ohranitev genetskega materiala in jih do prenehanja nevarnosti prepeljali v ribogojnice ali druge vodotoke jadranskega porečja.  Zato apeliramo na vse ribiče - volonterje , ki so vajeni opravil elektroizlova , da se  javijo na RD Koper (kontakt  predsednik RD Miha Bertok 031 395 896) za pomoč pri izjavljanju rib iz reke saj bo več izlovnih ekip rešilo več rib kot le ena sama.  Izlov bo potekal jutri, nedelja 30.6. od 8:00 ure naprej. Seveda si vsi želimo, da bo nevarnost minila brez posledic za naravo in ribe v Rižani, a je v tem trenutku potrebno biti pripravljen tudi na najhujše.

Kdor hitro pomaga – dvakrat pomaga.

Objavil: mag. Igor Miličić, sekretar, strokovna služba RZS