Nov 9, 2018

Podpora kampanji za ohranitev zakonodaje, ki ščiti vodotoke

Za ohranitev in zagotavljanje dobrega ekološkega stanja evropskih vodotokov je v letu 2000 nastala Evropska vodna direktiva (WFD), pravni dokuiment, ki od držav članic zahteva izvajanje dolgoročnih uikrepov za izboljšanje stanja rek in jezer. Trenutno je le 40 % vodotokov v EU v dobrem ali zadovoljivem ekološkem stanju. Ker pa so sanacijski ukrepi povezani z velikimi napori vseh vrst, poskušajo sedaj nekatere države članice omiliti jasne zahteve Vodne direktive po nujnih ukrepih in na tih način priznati, da nočejo vložiti sanirati prizadetih vodotokov. Posebej pomembno pa je, da Vodna direktiva ščiti tudi še neokrnjene vodotoke pred nesonaravno izrabo v človeške namene, zato je še kako pomembno da je ustrezno stroga.

Številne ekološke nevladne organizacije so stopile skupaj v kampanji za ohanitev Vodne direktive, prav tako pa lahko vi ribiči kot državljani EU oddate svoj glas za kampanjo na spodnji povezavi.

Objavil: mag. Igor Miličić, sekretar, strokovna služba RZS